d. 5. juni havde vi et arrangement på Lystbækgaard, hvor Får til Kanten stod for maden og fortalte om, hvordan Lemvig by bliver mere levende med græssende husdyr.
Vi startede med at Eva Hermann (billedet) og Marie (ikke på billedet) spillede på fløjter på heden. Vi var over 40 personer som nød det gode vejr, og bagefter fik et unikt tre-retters, kort-rejst måltid, med bl.a. langtidsstegt får og lam.
By-og golffår
Får til Kanten har lavet en aftale med Lemvig golfbane og Lemvig kommune. Vi skal lave naturpleje på golfbanen og på kommunens arealer tæt ved rovfuglekvarteret i Lemvig.
Fårene må IKKE fodres, da det ikke er hensigtsmæssigt at de bliver tamme, når de skal arbejde på golfbanen.
Mandag d. 22. april ankom 30 får og et lam til indhegningen ved Rovfuglekvarteret i Lemvig. Under tilskuernes og pressens bevågenhed blev de lukket ud på deres nye græsgange, som de straks gik i gang med at indtage. Imens blev de filmet og fotograferet. Formanden for Lemvig Golfklub, Flemming Gade Nielsen, glæder sig til samarbejdet, og dt samme gør Får til Kanten.
Se indslaget på TV MidtVest
Så er der sat 28 væddere på græs ved Rammedige (den lille fenne) og 20 i Vandborg ådal. Dyrene blev læsset af søndag eftermiddag, og gik straks i gang med æde det lækre grønne græs
Marts måneds kulde har været hård for trækfuglene. Mange viber er gået til, fordi de ikke har kunnet finde føde. Græsset er måske 14 dage forsinket. Men det kan hjælpe fuglene, bare at sætte få dyr på græs, så der kan komme gang i omsætningen.
Så for en uge siden blev der sat fyrre væddere ud i den nordligste indhegning på Tangen. Der er ikke meget at æde, men de kan sagtens finde føden, for de går på ca. 30 ha. De første dage var der fire dyr der blev ved med at rende gennem hegnet. (anført af den gul-brune vædder midt i billedet). Der var problemer med strømmen, men det skulle være løst nu.
Skærtorsdag kom der ni Shetlændere på græs i indhegningen ved Trans.
Græsset var ikke gnavet ned sidste år, så nu kan ponyerne få lov at tyvstarte græsningssæsonen. Det ser ikke ud til, at de har spor imod det - og med deres tykke pels kan de sagtens holde varmen.
Senere skal de med de andre ponyer ud på Harboøre Tange.
Søndag d. 24. marts i Lemvig Biohus.
Fra kl. 15.00 holdt vi åbent hus, hvor man kunne komme ind og få en snak med os. Vi serverede kaffe/te, hjemmebagt brød og smagsprøver af Vesterhavsost og fårepølser og havde en workshop om afsætning af produkterne fra naturafgræsning.
Kl. 18.00 var der suppe til medlemmerne og derefter generalforsamling. Referat (200kB). Regnskab (1500kB). Vore nye vedtægter (260kB) blev enstemmigt vedtaget af de 12 fremmødte.
Tirsdag d. 19. februar holdt Får til Kanten møde kl. 19-21 i Lemvig golfklub. Omkring 50 interesserede kom og hørte om får på golfbanen og tanker om bynær naturpleje i området. De fik kaffe og hjemmebagt brød med Vesterhavsost og forskellige fårepølser.
Tanken er, at fårene skal passe det lange græs i roughen fra april måned. Samtidig skal der laves en indhegning på kommunens jord, hvor fårene kan gå, når de ikke passer golfbanen. På den måde får vi også lavet "bynær naturpleje".
37 deltagere var tilmeldt vores Rose Seminar på Gjellerodde. Det blev et par gode dage med erfaringsudveksling - både på tværs af landet og med vore norske og tyske gæster. Vejret var ikke med os, men gæsterne var klædt godt på, så humøret fejlede ikke noget. Der var stemning for at vi gentager arrangementet til næste år, så man kan se, hvordan naturen udvikler sig under afgræsningen.
Her er feltbiologen (Morten D.D.) i arbejde.
Så kom den store dag. Vi havde udsat den planlagte indvielse fra d. 3. november til det blev bedre vejr! -og 16. maj lyder da rigtigt godt. Men det blev en våd, kold og stormfuld oplevelse for de mere end 50 deltagere. Heldigvis havde de fleste taget gummistøvlene på, og tog det som en oplevelse. Den store folkevandring udi Vandborg ådal blev det dog ikke til denne dag. Efter borgmesterens snoreklip, fortrak de fleste til Niels-Jørn Præstholms lade, som han velvilligt havde stillet til rådighed. Her spiste vi pindemadder med fåre-ølpølse og solbærsaft.
Fællesspisningen i Vandborg-Ferring Fælleshus bagefter havde over 70 deltagere til langtidsstegt lam og får, kaffe og musik af meget dygtige lokale musikere.